Paieška

Suraskite mus  Facebook'e 

 

MIGUEL ZENON QUARTET | ERNIE WATTS QUARTET

MIGUEL ZENON QUARTET (Puerto Rikas, JAV)
Miguel Zenon – sax
Luis Perdomo – piano
Hans Glawischnig – bass
Henry Cole – drums

„Vilnius Mama Jazz“ ir toliau neišsuka iš pasirinkto kelio. Pagarba džiazo veteranams čia visada derinama su pastangomis pristatyti kuo daugiau artistų, naują muzikos kalbą kuriančių čia ir dabar. Nuo Roberto Glasperio iki Chriso Dave'o – festivalio sceną jau aplankė ne vienas ryškus jaunosios džiazo scenos talentas. Šįmet prie jų prisijungia Miguelis Zenonas – 36-erių saksofono virtuozas iš Puerto Riko, kuriam skamba garsūs pasaulio džiazo autoritetų pripažinimo žodžiai.

2012-aisiais žurnalo „Jazz Times“ kritikai ir skaitytojai Miguelį pripažino geriausiu metų alto saksofonininku. Net keturis sykius ryškiausia kylančia žvaigžde muzikantą pripažino žurnalo „Downbeat“ kritikai. Jis ne kartą buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui – nuojauta sako, kad tik laiko klausimas, kada ši prestižinė statulėlė atsidurs saksofonininko kolekcijoje. Žodžiu, tai – muzikantas, esantis „ant bangos“, ir jau ne vienus metus.
Ką groja Miguelis Zenonas? Paprasčiausia būtų sakyti, kad šis menininkas sujungė džiazo ir Lotynų Amerikos folkloro muzikinę kalbą. Bet tai, kas paprasčiausia, nebūtinai yra absoliuti tiesa – saksofonininkas visą savo karjerą renkasi nenuspėjamus kelius.

Muzikantas jau keliolika metų nuolat dirba tiek su vyresnės kartos džiazo meistrais, tiek su talentingiausiais bendraamžiais. Tarp bendražygių, su kuriais jis muzikavo scenoje ir įrašų studijoje – Charlie Hadenas, Kenny Werneris, Davidas Sanchezas, Steve'as Colemanas, Luciana Souza, Bobby Hutchersonas ir daugelis kitų ryškių vardų.

„Susigroję“ kaip vienas kumštis, keturi patyrę muzikantai atvyksta užkariauti dar vieno Miguelio žemėlapyje iki šiol taškeliu nepažymėto miesto. Tai vienas iš vos šešių pasirodymų, kuriuos šį rudenį Miguelis Zenonas rengia Europoje. Tai, kad greta Paryžiaus ir Barselonos šį kartą į jo maršrutą pateko ir Vilnius – dar vienas Lietuvos sostinės, kaip vis svarbesnę vietą po saule išsikovojančio džiazo miesto, pripažinimas.


ERNIE WATTS QUARTET
(JAV)
Ernie Watts – sax
Christof Sänger – piano
Rudi Engel – bass
Heinrich Köbberling – drums


Negalime tiksliai atsakyti, kiek valandų turi Ernie Wattso para, bet labai nepanašu, kad tas skaičius būtų 24. Kai šis 67-erių saksofonininkas iš JAV yra eilinį kartą pavadinamas vienu darbščiausių muzikantų džiazo pasaulyje, tai nėra tik paskubomis prisimintas šablonas. Jau šeštą savo karjeros dešimtmetį skaičiuojantis muzikas yra įsiamžinęs daugiau nei 500 plokštelių, grojęs su šimtais muzikantų, išleidęs 18 albumų, laimėjęs dvi „Grammy“ statulėles ir apskritai visko nuveikęs tiek, kad tokią smulkmeną kaip 1981-ųjų pasaulinės gastroles „The Rolling Stones“ net pamiršta paminėti savo biografijoje.

Vienas įdomiausių dalykų apie Ernie – didžiulė galimybė, kad kiekvienas save melomanu laikantis žmogus savo kolekcijoje turi bent vieną plokštelę, kurioje skamba šio atlikėjo saksofonas. Net jei džiazas nėra mėgstamiausia jūsų muzika (nors tokiu atveju ir keista, kad skaitote šias eilutes), Ernie grojimas tikriausiai yra prasiskynęs kelią į jūsų ausis – pro vienas ar kitas duris.

Netikite? Frankas Zappa, Aretha Franklin, „Steely Dan“, Carole King, „Earth, Wind & Fire”, Rickie Lee Jones, Barbra Streisand, „The Jacksons“, Stanley Clarke'as, Randy Crawford, Gino Vannelli, Paulas Anka, Billy Cobhamas, Marvinas Gaye, Dizzy Gillespie, Johnas Mayallas, Cannonballas Adderley, Theloniousas Monkas – čia tik nedidelė dalelė sąrašo tų, kurie skambino ir tebeskambina Ernie Wattsui, kai jų įrašams reikėdavo „užmušančios“ saksofono soluotės.

Nuo roko iki džiazo, nuo soulo iki ritmenbliuzo – yra nedaug dalykų populiariojoje muzikoje, kurių nebūtų išbandęs šis scenos veteranas. Pastaruosius tris dešimtmečius jis vis dėlto visą savo laiką skiria meilei, kuria dega nuo paauglystės – džiazui, kuriame nuolat ieško (ir randa) nenumindžiotų kelių.

„Matau muziką kaip būdą sujungti visus žmones – taikoje ir harmonijoje. Visi fiziniai objektai turi savo vibracijas, muzika, kurią groju, yra energijos vibracija, kuri paliečia žmonių bendrumą. Tikiu, kad muzika – tai per mus dainuojantis Dievas“, - sako „Vilnius Mama Jazz“ svečias Ernie Wattsas, pasiruošęs ypatinga natų ir sąskambių galia įtikinti ir Lietuvos publiką.


BILIETUS GALITE ĮSIGYTI:
DAUGIAU INFORMACIJOS: www.vilniusmamajazz.lt
www.facebook.com/vilniusmamajazz