Paieška

Suraskite mus  Facebook'e 

 

VOLCAN Gonzalo Rubalcaba, Horacio El Negro, Armando Gola, and guest Anthony Carrillo

VOLCAN
Gonzalo Rubalcaba – piano
Horacio El Negro – drums
Armando Gola – bass
Anthony Carrillo – percussion

„Aš nesu džiazo muzikantas“, - šie pianisto Gonzalo Rubalcabos žodžiai kai kuriuos klausytojus gali ir šiek tiek šokiruoti. Juk 50-ąjį jubiliejų šįmet atšventęs kubietis yra visada laukiamas svečias ir Montrė, ir Monrealio, ir daugelyje kitų svarbiausių džiazo festivalių pasaulyje.

Ir vis dėlto tai, ką šis „Grammy“ laimėtojas sako, yra tiesa. Pianistas – pernelyg didelių sugebėjimų menininkas, kad save uždarytų viename muzikos žanre, net jei jis – toks svaiginantis ir pilnas netikėtumų, koks yra džiazas. Šio muziko koncertuose galima išgirsti visko – nuo afrokubietiško džiazo iki Kubos ir Meksikos folkloro šešėlių ar savaip atliekamų klasikinės muzikos kūrinių.
Gonzalo muzikiniai žingsniai visada buvo labai įvairūs. Pavyzdžiui, dar nesulaukęs trisdešimties jis jau buvo ne tik sugrojęs šimtus džiazo koncertų, bet ir sukūręs muziką keliems baletams, teatro spektakliams ir filmams.
Tarp ryškiausių jo albumų yra Montrė festivalyje įrašytas diskas “Discovery –Live at Montreaux”, „The Blessing”, „Supernova“, „Paseo“, “Gonzalo Rubalcaba SOLO”, „Avatar“, žinomi kiekvienam išprususiam džiazo mėgėjui. Trys su Charlie Hadenu įrašyti diskai „Nocturne“, „The Montreal Tapes: with Gonzalo Rubalcaba and Paul Motian” ir „Land Of The Sun“.

Daugelyje projektų greta jo įrašyti džiazo legendų vardai. Du albumus Gonzalo Rubalcaba įrašė su gitaristu Alu Di Meola, tris – su Charlie Hadenu. Bendri įrašų projektai ir koncertai jį suvedė su Ronu Carteriu, Richardu Galliano, Michaelu Breckeriu, Joe Lovano, Chicku Corea, Herbie Hancocku, Johnu Patitucci ir begale kitų.
Į kurią pusę savo laivą bepasuktų Gonzalo, viena savybė visada išlieka jo pasirodymuose – ši muzika visada yra melodinga, jautri ir be mažiausio banalybės prieskonio.

Jis – ne iš tų, kurie koncertuose laido juokelius ir bando įtikti. Būtent už tai Gonzalo Rubalcaba ir yra mylimas džiazo gurmanų: kiekvienas jo žingsnis ir žvilgsnis liudija didžiulę pagarbą menui, kurį pasirinko.
„Manau, svarbu turėtį platų matymą ir įkvėpimo lauką. Tada gali groti muziką be išankstinių nusistatymų, be apribojimų. Tai padeda praturtinti patirtį ir sukaupti išminties“, - sako daugybės įvairių žanrų ir atlikėjų įtakotas pianistas.
Toks požiūris ir neabejotinas meistriškumas jam pelnė daugybę pripažinimo ženklų, kuriuos vardyti užtruktų labai ilgai. Pavyzdžiui, Paryžiaus muzikos akademija Gonzalo pagerbė ypatingu apdovanojimu, Lugane jam įteikti simboliniai miesto raktai, o Japonijos meno kritikų asociacija už du albumus iš eilės (“Suite 4y20” ir “Rapsodia“) jam skyrė geriausio atlikėjo titulą – to nėra patyręs nė vienas kitas muzikantas. Prestižinis „Vanguard“ prizas Gonzalo paskirtas už tai, kad jis braižo naujas džiazo kryptis. Dar reikia tęsti?
Tikriausiai ne, nes svarbiausia vis dėlto – ne pasiekimų vardijimas, o magija, kurią pianistas sukuria scenoje. Kiekvieną kartą kitaip – būna pasirodymų, kuriuose jis groja vienas, būna ir tokių, kuriuose jo partneriai – simfoniniai orkestrai.
Itin produktyvų laikotarpį išgyvenantis muzikas šįkart Vilniuje pasirodys su savo naujausiu projektu – grupe „Volcan“, kuri pelnytai vadinama „visų žvaigždžių komanda“.

Grupės nariai yra dalyvavę daugiau nei 150 plokštelių įrašuose, tarp jų bendražygių – įvairių žanrų žvaigždės, nuo džiazo veterano Arturo Sandovalio iki popžvaigždės Jennifer Lopez.

„Volcano“ muzika jau skamba didžiausioje interneto muzikos parduotuvėje „iTunes“, o koncerte Vilniuje galbūt jau bus galimybė įsigyti ir kompaktinį diską – jį ketinama išleisti šiuo metu.

„Kodėl pavadinimas „Volcan“ - „Ugnikalnis“? Nes ugnikalnis sujungia keturias gamtos stichijas - žemę, vandenį, orą ir ugnį. Be to, jis yra nenuspėjamas, primena mus apie tikslus, į kuriuos kopiame“, - sako atlikėjai.

Stichija – tiksliau apie laukinį Gonzalo kūrybingumą ir nepasakysi. Naujųjų laikų džiazo čempionas – jau pasiruošęs susitikimui su Vilniumi. Kad įrodytų – džiazo ugnikalniai kartais išsiveržia ir mūsų platumose.

BILIETUS GALITE ĮSIGYTI:
DAUGIAU INFORMACIJOS www.vilniusmamajazz.lt
www.facebook.com/vilniusmamajazz